Наоколо

Какво може да видите в близост до Лозенец?

Село Велика.
Намира се в община Царево, област Бургас. Старото име е Потурнак. През Илинденско-Преображенското въстание през 1903 г. 55 къщи са ограбени, 45 опожарени, населението прогонено от турски аскер. През последното проверяване през 2015 жителите на с. Велика са 102.

Това което може да видите в с.Велика е ботаническата градина на сем. Серафимови с над 3000 вида растения. Селцето се намира в подножието на Странджа планина, обградено от 2 язовира и река, само на 4 км. от Черно море.

     

 

Ботаническата градина на семейство Серафимови – с.Велика, област Лозенец.

Ботаническата история край Лозенец, крие нещо повече от цветя и красота. Тя крие една интересна история за двама вече възрастни влюбени, които със собствен труд са създали градината. Създадена от двама научни работници Серафим Стоянов Серафимов и Радка Петрова Серафимова – агробиолози, които започват да обработват свойте 700 кв.м градина през 1986 г. В градината може да видите кафе, хинап, бамбук, мирта и още много други интересни видове. Любимците на създателите са 1500-те различни вида кактуси събрани от цял свят.

ботаническа градина край лозенец

 

Село Резово.
Най-южното селце по българското Черноморие. На 11 км от Синеморец, 17 от Ахтопол и 36 км от Лозенец. В миналото си, селото е било пристанище, като в околностите има много места със следи от металургична дейност. Това също е село, което е пострадало от Илинденско-Преображенското въстание – 70 къщи биват ограбени. Заради нападения на кавказки пирати селото сменя мястото си. След Балканската война в селото идват няколко семейства от селата Яна и Блаца (днес в Турция). Основното препитание на селото е било въглищарството, земеделие и риболов.

  • Нос Кастрич, 3 км северно от Резово са останките на малка крепост, която се смята да е известната „Кастрижион“.
  • На север от Резово е защитената местност „Силистар“.
  • На юг е долината на река Резовска. Красиви скални образувания, множество бързей. Може да се наблюдават и ловуващи в морето видри.

Искате да видите нещо по-близо до Лозенец? – За посещение

Бегликташ – 14 км от Лозенец.

Смятано за „Българският Стоун Хенд“ Бегликташ или Беглик таш е разположен на 5 км от гр. Приморско, 40 км от гр. Бургас в полите на Странджа. Обектът представлява естествен скален ансамбъл от сиенитни блокове с различни размери и форми. Образувани на място в резултат от сферичното изветряне на скалите на Росенският плутон и в същото време едно от най-големите праисторически мегалитни светилища на територията на България. Общата площ се равнява на приблизително 8 декара.
Светилището е отворено за посетители от 2003. Достъпът до него през 70-80 години на 20 век е невъзможен, защото теренът е влизал в пределите на ловната резиденция „Перла“ на Тодор Живков и УБО. Археологическите проучвания по обекта започват през 2001 година.

бегликташ лозенец

 

Разгледайте също и сайта за курортите по Черно море – Черно море.